De klimaatverandering is vandaag één van de grootste uitdagingen voor onze maatschappij is. Hout is 100% recycleerbaar en draagt op die manier zijn "houtje" bij aan de transitie naar circulair bouwen.
Het hout - gebruikt voor ons bouwsysteem met massieve technische houtpanelen - is afkomstig uit duurzame Europese bosbouw met PEFC®-label. Wanneer je een boom velt op de juiste leeftijd, als hij bijna het maximum aan CO2 heeft opgenomen en niet echt meer kan groeien, dan is het de beste oplossing om hem als bouwmateriaal te gebruiken.
Hout neemt dus tijdens de groei CO2 op en vereist veel minder fossiele energie bij de productie van houten materialen in vergelijking met de productie van staal, beton of kunststof.
Wist u dat een doorsnee woning zorgt voor de opslag van maar liefst 60 ton CO2?
Bovendien is er bijna geen waterbehoefte voor de productie en plaatsing van de massieve panelen, wat in de huidige waterschaarste zeker een pluspunt is.
Constructies voor dragende wanden- en vloerplaten met onze massieve technische houtpanelen zijn tot 60% lichter t.o.v. traditionele bouwmethoden waardoor speciale of bijkomende funderingstechnieken vermeden of eenvoudiger uitgevoerd kunnen worden. Dragende constructies tot 5 bouwlagen zijn mogelijk met een geringe paneeldikte van 10cm. Men bekomt alzo ook een zeer slanke buitenmuuropbouw van 27 cm die ruimschoots voldoet om de BEN-normen te behalen (paneel 10 cm + isolatie PIR of EPS 16 cm + 1 cm sierpleister)
Bij hogere constructies worden de paneeldiktes per 2,5cm aangepast.
Het is bijgevolg dan ook de bouwmethode bij uitstek om extra verdiepingen uit te voeren op bestaande constructies waar gewicht en zeer korte bouwtermijn (2 dagen voor een bovengrondse ruwbouwwoning) cruciaal kunnen zijn.
Buitenzijde: Isolatie+ sierpleister, steenstrip, gevelsteen, hout, …
Binnenzijde: Schildersklaar spuitplamuur, betegeling, behang, schilderwerk,...
Door de vochtregulerende eigenschappen van massief hout, hebben houten huizen een aangenaam en gezond binnenklimaat. Verder is een huis in massief hout koel in de zomer en warm in de winter en zorgt dus zo voor aangename binnentemperaturen.
Brandweerstand:
Vb. Paneeldikte 10cm + 16 cm EPS + sierpleister = RF60 (bij muurbelasting tot 5 ton/m1)
Ten eerste worden de massieve technische panelen op voorhand voorzien van alle inwendige kanalisaties en nodige uitsparingen voor de gewenste technieken. Verder verloopt de montage van de massieve technische houtpanelen op de werf bijzonder snel: voor een doorsnee woning mag je rekenen op minder dan 2 dagen.
Bovendien is dit een droge bouwmethode, waardoor de de afwerking onmiddellijk kan starten.
Tenslotte en zeker niet onbelangrijk: dit bouwsysteem isniet onderhevig aan regen en/of geringe vorstperiodes zodat vertragingen zo goed als uitgesloten worden.
Massief hout is vochtregulerend en zorgt voor een optimaal relatief vochtgehalte.
Massief hout absorbeert hoge tonen en door de aanwezige massa (640kg/m³) voldoet een woning, opgebouwd met ons houtsysteem, aan de norm voor een verhoogd akoestisch comfort.
Met bovenstaande wandopbouw van +- 27cm bekomt men probleemloos de BEN-norm van 2021
(E<30 en S<28). Door de fabricatie en plaatsing van groot formaatpanelen tot 15m lengte, zijn naden beperkt tot een minimum. Het paneel op zich is perfect luchtdicht, zelfs voor de uitvoering van zadeldaken.
Bouwen met dit systeem vergt veel minder transport tov. traditionele bouwsystemen.
Ook heerst er vandaag een tekort aan bouwvakkers en dit zal in de toekomst een knelpuntberoep blijven.
Last but not least, biedt bouwen met dit systeem meer veiligheid en netheid op de werf gezien ruwbouwafval quasi onbestaand is.